In bijlage 14 bij het Natura2000-Beheerplan Sallandse Heuvelrug (42) staat dat het korhoen oorspronkelijk de randzones van de heide gebruikte om te foerageren. De kuikens vonden hun voedsel in bloemrijke vegetaties op de heide en op extensief agrarische percelen. Volgens een niet nader genoemd onderzoek uit 2012 (!) bleken korhoenderkuikens tegenwoordig niet ouder te worden dan zeven dagen (en feitelijk zijn ze daardoor uitgestorven). Er zou mogelijk een verband liggen tussen de verschoven N/P-verhouding in vegetatie en vervolgens in insecten, waardoor de biomassa en voedingswaarde van de insecten afneemt.

Maar wat lezen we in een folder van Natuurmonumenten (te vinden in de rekken van informatiecentrum De Pas)? “Komt dat zien. Uitgestrekte heide, wuivend graan en statige lanen. Ontdek de Sprengenberg! 886 ha gevarieerde en heuvelachtige natuur, uitgestrekte heide, statig landgoed, bloemrijke graanakkers, schaduwrijke bossen, maar bovenal een zinderend insectenleven. Datzelfde Natuurmonumenten gaat in september 2019 een heleboel van die schaduwrijke bossen kappen om… ja om wat? Om een zinderend insectenleven nog verder te verbeteren?

Klopt het niet wat de provincie beweert over een dramatische afname van de insectenpopulatie of werkt Natuurmonumenten, ondanks een zinderend insectenleven, mee aan de ontbossing van een prachtig natuurgebied? Je begint je als burger af te vragen wie van de twee er speelt met de waarheid.

De maatregelen uit het beheerplan worden genomen op basis van een onderzoek uit 2012, waarin een mogelijk verband wordt gelegd tussen de vegetatie, insecten en korhoenderkuikensterfte. Zou de eerste zorg niet moeten zijn om te achterhalen wat de werkelijke reden is dat die kuikens het niet redden? Wat is nu de exacte reden voor de afnemende biodiversiteit? Vroeger vonden de korhoenders en hun kuikens voedsel in de bloemrijke vegetaties op de heide. Zou die situatie hersteld kunnen worden, dus zonder het massaal kappen van bomen? Wij pleiten voor bloemrijke vegetatie op de heide zelf, mits die vegetatie bij de huidige stikstofdepositie kan overleven. Stel dat de korhoenpopulatie de komende jaren zou toenemen, dan schrijft de provincie dat ongetwijfeld op het conto van de herstelmaatregelen. In bijlage 14 staat dat men in dat geval verder gaat met het omvormen van de westflank van de Sallandse Heuvelrug. Maar dat is niet wat boswachter en projectleider Corné Balemans van Staatsbosbeheer aan de bewoners had beloofd.